fredag

Hej hopp, sahar sag det ut nar jag var ute i fredags. 
tjingen


en gratis pizza

Jag hade en rätt fin helg sist måste jag säga. Började på fredagseftermiddagen med att gå hem till Lucia för att lämna en klänning som hon ville låna och för att titta på hennes kyckling. Ja, hon och massa andra tjejer har köpt varsin kyckling. Åh den var så dunig och söt. 60 cent kostade bara och den växer till en höna sen, snacka om billiga ägg. Fast den pep hela tiden, riktigt jobbig. Det gör den alltid tills klockan tre på morgonen – så ja en kyckling ska jag aldrig köpa som husdjur i alla fall.

Sen fortsatte det med fest på Plaza de Toros (tjurfäktningstorget för er stackare som inte kan ett ord spanska) som kallades för ”Baratillo”. Tyckte inte om det överhuvudtaget, helt överpackat med folk, man kunde knappt röra sig (så trångt så jag inte ens fick upp kameran i alla fall). Plus att det var på kullersten, och det är inte kul i killerskor. Som tur var tyckte inte de andra om det i heller så vi drog vidare ut istället.

 

På lördagen var det strålande fint väder och vi gick och käkade tapas vid Mesquitan. Det var nog den godaste tortillan jag någonsin ätit! Vi rörde oss vidare till en bar som ligger upphöjt på högsta våningen precis bredvid floden. Där var så fint! Tänk orientaliskt blandat med vita flygande lakan! Vi lade oss och solade och man blev verkligen äckligt svettigt så varmt det var. Cordoba ligger i en dal så värmen ligger som ett lock ovanpå.

Christinas pojkvän kom som heter Alejandro och han hade med sig en kortlek. Vi spelade en typ av kotte och Alejandro var typ den segaste, han fattade ingenting. Så jag och Pepa vann hela tiden.

Alla undrade varför jag var mycket brunare än dem: Hallå du är ju svensk, du ska bli RÖD! (tack mamma och pappa för kick ass pigment). Och visst är det skitkul att jag är så mycket brunare än dem.

Åh sådär vill jag spendera alla mina resterande lördagar här, först tapas sen sitta i solen på den fina baren.

Vi åkte ännu en gång till Baratillon för Christina ville vinna en speciell docka på lotteriet. Hon vann istället en dunk olivolja och ett gräsligt ljus. Jag fick önska vart vi skulle åka näst och då sa jag att jag ville dit där man kan se hela Cordoba ifrån. Fint var det!

 

På kvällen var vi bara jag Pepa och Teresa, och vi satte oss precis som vanligt där vi alltid sitter innan vi går ut – utanför Pizza Hut. När de var borta och kissade kom det förbi en som kör ut pizzor (det gör man på moppe här) och frågar om jag vill ha en pizza. Jag säger att jag inte har några pengar, och han svarar att jag ska få den gratis som present.

Jag trodde inte riktigt på honom och Pepa och Teresa trodde verkligen inte på mig när jag berättade det. Men när han kom med pizzan mindre än fem minuter senare fattade vi att det var på riktigt. Detta var verkligen det bästa på hela helgen, gratis pizza! Han sa att varje gång vi satt här och han jobbade skulle han ge oss pizza i fortsättningen!

Sen drog vi ut och det var en rolig kväll, även fast min kväll redan var gjord i sekunden vi fick pizzan.

 

Ciao

Sahär fint börjar det bli överallt
Valentino heter den
En spansk strandraggare tycker jag att han ser ut som
Tortillan!
En av dörrarna till Mesquitan
Utanför, fullt av tapasätande människor
Hela Córdoba kommer inte med pa samma bild, men ja. Ungefär sahär ser det ut uppifran
Cristina och Alejandro
da pizzaaaaaa
sen kom det en utkörare fran en ett annat pizzastalle och vi försökte fjäska till oss en ny

Granada dag 4

Lördag

Fredagen och lördagen smälte nästan ihop till en dag, men det gick ingen skärskild nöd på mig. Det var nog mer synd om Sanna och Linus som fick höra en överspeedad Karolina som inte pratade om något relevant överhuvudtaget oavbrutet i två timmar.

Efter jag svept kaffet sprang vi till Plaza Nueva där en guide väntade. Guiden hette Eric och var från US and A. Turen betalades direkt till guiden via dricks!

Vi blev runtguidade i det arabiska kvarteret Albaícin och fick höra en massa historier och fakta av Eric. Han tog oss till alla de ställena som min värdfamilj sa att man var tvungen att se om man var Granada. Bland annat till en utsiktsplats med en av de finaste utsikter jag någonsin sett. Sierra Nevada, Alhambra och resten av Granada i bakgrunden. Breathtaking. Tyvärr som jag sa innan så går bergen ihop med himlen när man tar bilder, så på bilderna ser det inget vidare ut.

Efter turen gick jag hem och sov två välbehövliga timmar, medan Linus och Sanna gick och tog varsin öl och tapas. De väckte mig och Linn lagom till att vi skulle laga lunch, och sen satt vi uppe på vår terrass återigen i solen och bara njöt av livet.

Men vi råkade sitta där lite för länge och helt plötsligt blev det bråttom, vi skulle hinna göra oss i ordning, plocka ihop mat, fixa piporna och springa bort upp till Albaícin för att se på solnedgången. Och eftersom det var så bråttom fick jag hoppa över ännu en gång att tvätta håret (så på lördagen var det en hel smörburk – inte en halv som på fredagen) men allt går att dölja med lite spray och tupering. Vi plockade ihop hur mycket mat som helst och började gå uppåt.

Vi gick till ett ställe som Eric tidigare på dagen under turen hade visat och tipsat oss om. Vi hann precis upp för att se en pytteliten sol gå ner på mindre än en minut, hej hoppsan vad snabbt det gick. Fast fint var det, ett rosaoranget Granada! Vi körde igång vattenpipan och plockade fram all mat. Åh vad mysigt det var, jag tycker nog att detta var bäst på hela resan. Vi stannade i flera timmar, åt upp nästan all mat och avverkade flera kol i pipan innan vi rörde oss neråt och hem igen.

Vi gick ut och tog öl på massa olika ställen, bland annat en bar som till hälften låg på gatan. Jag älskar konceptet, man köper en billig öl sen står man ute och dricker den (det finns en likadan bar här i Cordoba som alltid är proppfull med folk, tyvärr har jag aldrig varit där). Det var tänkt att vi skulle ut hela natten nu också, men så blev det inte. Jag var helt sjukt hungrig och ville hem och äta, så vi gick hem och började äta. Då kom tröttheten, jag hade nog inte kunnat vara vaken om jag så ens hade haft tandpetare i ögonen. Vi gick och lade oss istället, synd för jag hade velat gå till den klubben som halva Granada pratade om. Men ja, en annan gång förhoppningsvis. 

Han bad oss att skratta till hans tråkiga skämt och jag som var så trött tyckte faktiskt att de var roliga på riktigt.
Alhambra
Livets brunn eller vad det nu var för bullshit
Nan tant som fick bidrag fran spanska staten for att hon bibehöll sin balkong typiskt vykortsaktigt
Utsiktsplatsen
Nagra gubbar drog i gang och spelade flamenco eller sevillanas - kan inte skillnaden pa dem
Ah vad mysigt det var
Granada by night
Vara grannar
Sahär ledsen var jag för att det var sista kvällen
en fin vägg
Sen gick vi som sagt ut
Ute-pa-gatan-baren
Linus, hur lyckas du?

Min lördag i Granada!

Granada dag 3

Fredag

Vi kom upp och iväg lite sent. Jag och Sanna hade först planerat att gå in i Katedralen men de stängde för siesta precis när vi kom dit, så typiskt (för övrigt hatar jag siesta stängt!). Vi gick en runda istället i de gamla fina arabkvarteren. Linn och Linus mötte upp oss och vi satte oss och tog en öl med tillhörande tapas. Det är det som är det fina med Granada, man köper en caña (en liten öl, som är precis lagom stor i värmen, vi svenskar tycker nog att den ser väldigt liten ut, vi med vår stor stark, men hur gott är det med varm avslagen öl?) och till ölen ingår det en tapas. Hur bra är inte det? Just där vi satt fick man någon tortilla variant som tapas, den var väldigt god. Åh varför är det inte så här i Cordoba, att tapasen ingår?

 

Vi köpte till en vattenpipa och satt väldigt länge och sippade på den. Linn och Linus blev så sugna på en egen så när vi var klara på tapasbaren gick vi runt bland de arabiska affärerna och letade vattenpipor. De hittade varsin pipa tillsist, värsta partypipan som blinkade och stod och jiddrade om två euro i säkert en halvtimme. De förlorade men ville ha piporna ändå.

Vi gick hem, lagade mat och åt den på den underbart soliga terrassen. Satt och solade tills solen gick ner och då började vi göra oss iordning för kvällen. Duschen på hostelet måste ha haft något starkt emot mig för varje gång jag försökte duscha var vattnet iskallt. Så det var bara till att förebereda sig inför kvällen med ett halv smörpaket i håret.

Vi gick först på teteria (tecafé kan man väll kalla det för), alldeles för dyrt te i en underbar miljö. Jag vill inreda mitt rum som den teterian vi var på. Väldigt orientaliskt och väldigt mysigt.

 

Efter teterian först förfest och sedan ut, tyvärr stannade Linus och Sanna hemma. Jag och Linn hade sådan sjuk tur, vi träffade ett gäng som var påväg till samma klubb som vi. Så vi slog följde med dem – inte visste vi att de kände vakten och gjorde så vi kom in gratis med gratis dricka – men det gjorde dem i alla fall. Riktigt tur alltså!

Vi stannade skitlänge och jag hade noll koll på tiden, men helt plötsligt var klockan sju och det stängde. Vi följde med gänget vi träffat på vägen dit på efterfest. Och på vägen fanns det en åsnestaty, och de övertygade oss om att man MÅSTE upp och sitta på den innan man får åka ifrån Granada. Så det var bara till att hasa sig upp, och då gick ju mina jeans sönder såklart.

 

Hela lägenheten var full av folk och jag och Linn som var riktigt övertrötta höll på att fjanta oss hela tiden. Synd att jag inte har några bilder därifrån men jag var i full gång med att sjunga på låtsas spanska, dansa fult, dricka öl, äta mat och la inte en tanke att föreviga denna tillställning. Ännu en gång glömde jag tiden totalt och klockan blev kvart i elva, fuck jag som skulle gå på guidad Granada tur klockan elva. Jag ville verkligen gå på denna turen plus att jag hade lovat Sanna att följa med, så jag kutade hem och mötte Linus och Sanna i dörren precis innan de skulle dra. Det var till att svepa en kaffe och sen iväg igen – kung på natten kung på dagen. 

Sanna helt överexalterad: "Titta det finns sushitapas"
Den trängsta (?) gränden jag har sett i alla fall
Tingeltangeltime
Teteria
Nu ser jag sadär utanför ut igen :(
Nagra utav dem som vi hängde med under kvällen
Och där haller jag pa att ramla ner och mina jeans gar sönder


UT SLUT!

Granada dag 2

Torsdag och tid för Alhambra. Jag hade redan vatt där ju när pappsen var här i december, men jag följde med ändå i hopp om att General Life (trädgården) skulle vara bättre. I december var det typ: bruna pinnar, bruna pinnar, nämen titta där – där har vi lite mer bruna pinnar.

Vi gick upp alldeles för tidigt och åkte med bussen upp till det gamla arabpalatset. Det var precis lika fint som förra gången och jag blev mer än imponerad, Sanna likaså som gick runt och fotade vart enda liten detalj där. Annat var det med Linus och Linn, de var så uttråkade hela tiden och tyckte allt såg likadant ut – ”har man sett en vägg har man sett alla”. Trädgården var väll lite bättre, men jag antar att om ännu ett par veckor är det nog otroligt vackert. Annars så var det helt fullt av människor nu på våren. När vi var där på vintern var där knappt en kotte, så om man inte är så där superintresserad av blommor rekommenderar jag att åka på vintern, så man slipper trängas med alla andra turister. Det var väldigt varmt och när det var dags för att aka hem var vi rätt möra - och somliga röda som tomater. 

På vägen hem gick vi och köpte ännu mer budgetmat (alltså pasta och tonfisk) och käkade kebab. Min första kebab på typ ett halvår.

På kvällen lagade vi tacos – just det vi handlade lite mer än bara tonfisk – och det blev grymt gott. Alla hade i smyg trott att det skulle bli hur misslyckat som helst men det blev skitbra.

Vi hade förfest nere i köket innan vi drog ut, det anslöt sig en mexikan som var på Europa-resa och en massa tyskar. En riktigt rolig blanding (även fast alla skulle sitta och skryta om sina jorden runt resor)! Mitt i natten drog vi ut medan tyskar och mexikaner stannade hemma men det var faktiskt inte så mycket folk ute en torsdag som vi trodde. Ändå lyckades vi bli medbjudna hem på efterfest ännu en gång.

Det var torsdagen det! 

I kön in till det stora palatset (här kunde till exempel jag och pappa bara ga rakt in, nu var där en lang kö utanför)
Albaícin
De tva kulturälskarna
Sanna: "titta en duva"
HAHAHAHA
Ture-turist Sanna!
Vi tog en liten paus, det var väldigt varmt och man blev sa himmlens trött
jag vet inte, men jag tycker att jag ser lite utanför ut :(
torget där vi käkade kebab
En fin allé, med Sierra Nevada i bakgrunden. Det är sa synd för pa alla utsiktsbilder med snöiga berg bakom blir inge bra, bergen smälter in i bakgrunden. 
BudgetMat-Time!
Jag och Linn tjatade om att vi skulle köpa glass. Tillsist fick vi varan vilja igenom, men da hade de redan smält
Taco-night. Jättenaturlig skal
En rolig tysk
Ja? Glasen tog slut
Jag and the mexican guy

Granada dag 1



Nu har jag varit hemma i två dagar från Granada. Har hur mycket som helst att skriva och typ tusen bilder att ladda upp. Vilken tur för mig då att det mesta är så internt att ingen förstår ändå och att hälften av bilderna ser ut såhär:






Anyway. Jag åkte från Cordoba till Granada på onsdagen, och jag måste ha förvandlats till spanjorska under min tid här. Min buss skulle gå halv elva, kvart över elva kom jag ifrån huset. Jag var tvungen att ta en taxi för att komma till busstationen i tid.

Mötte upp med Sanna och Linus som kom från Alicante i Granada vid lunch. Och sen irrade vi runt alldeles för länge innan vi hittade vårat hostel som låg helt perfekt i centrum. Ägarinnan till hostelet var helt i underbar och supersnäll, hon hade en hel genomgång om Granada innan vi fick komma upp på rummet. Och rummet var över all förväntan bra.

Medans Linus och Sanna körde igång med maten hämtade jag upp Linn som kom från Valladolid. Sen satt vi uppe på de soliga terrassen och käkade billig studentmat (pasta med tonfisk- och tomatsås), jag som inte trodde att jag var tvungen att leva på sådan mat tills EFTER studenten.

Vi plockade undan, gjorde oss iordning och drog ut. Jag frågade vart man kunde gå någonstans på en onsdag och de snälla spanjorerna sa något i stil med som i alla fall jag förstod som: vi ska visa er till en bra bar! Helt plötsligt står vi utanför deras lägenhet och de frågar om vi ska med upp. Varför inte tänkte vi? Vi har ju faktiskt stora starka Linus med oss så det kan väll inte vara så farligt?

Sagt och gjort, vi följde med upp där de stolt visade Alhambra som man kunde se från balkongen. Det såg inget vidare ut för att vara ärlig och Linn kläckte nått i stil med "vad är det för jävla stenklump att lysa upp?"

Han som ägde lägenheten bjöd på öl, vindruvsvin, choklad och självklart fick jag honom till att göra mat till mig - en varm toast! Hahaha, jag är så bra på det där med mat!

Vi avslutade kvällen på hostelet och med några av de drygaste människorna jag träffat. Jag vill aldrig höra om folks jävla afrikabackpackersjagärhärföratträddabarn-resor igen. Fyfan vad pretentiösa de var!





Här är gatan vi bodde på, det fanns ingen skylt utanför så först blev vi rädda att det var ett internetskämt


här satt jag lycklig och trodde att jag skulle få en normal säng

men hundåren i överslafen var tydligen inte över, får väll skylla på att jag var yngst

Här satt vi rätt länge

Enda tills det var dags för att gå ut

Lägenheten

Det som lyser med lite varmare ton är Alhambra!

Jag med min macka och ägaren till lägenheten som jag inte kommer ihåg namnet på

En ful och en snygg spansk man!

Karneval 'n stuff


På fredagen var det först dags för barnens karneval.



Rafa, Francisco, Maria, Jesus och Jose



Ute på Cortijon (bondgården) uppe i kojan, Rafa, Francisco och Cristina.


Fina lammen

(lamm kan annars vara bra att tänka på ibland, små vita lambilamm som skuttar runt på blommiga ängar - vid vissa tillfällen...)



På kvällen och tid för karnevaltåget, Cristina=gammal tant, jag=mimmi


När karnevaltåget kom förbi tyckte jag helt plötsligt att det var jättepinsamt att fota, så därifrån blev det knappt några bilder. Det ångrar jag nu.





Paco var tant han med



Ända tills han fick för sig att förvandlas till kvinna, jag satte på han alla mina kläder, stoppade upp hans tuttar med papper och strumpor och tillsist sminkade jag han såklart.






Det kom några sjuklingar på vägen



Ana, jag och Alvaros



Någon ramlade



Anas systrar



Nästan alla killar i hela hålan var utklädda till tjejer



Me and mitt ragg

Ana var utklädd till häxa



Punkrockers



Inne på toan, såklart... var ska annars tjejer bli kompisar?



Jag och jajhi

En rosa snubbe



Mycket folk



Jag och en jordgubbe



På lördagen var vi ute på Mari-Carmens och Joses cortijo som de håller på att göra om till hotell



Där är förbannat fint måste jag säga



På måndagen var vi ute på en promenad och såhär ser byn ut på vägen utanför



Den förbannade kyrkan som slår precis hela tiden (eller okej, en gång i kvarten)



Vi kom in på kyrkogården som jag tyckte var hemskt fin



Här så stoppar man in människor i väggar, det har jag aldrig sett förut.



Här stoppar man alltså in kistan, pluggar igen och sätter upp en sten framför.



Jag fick dessutom se två personer med exakt samma efternamn som Nati och får veta att hon har haft två syskon till som dött en tidig död.


Det där var min helg i bilder, kankse kompletterar med lite text också nån annan dag om jag orkar.


RSS 2.0